Waar wilt u naar toe?
Pinterest
LinkedIn
Vrijdag 19 oktober 2018 door Henk van Rooijen | Categorie: Kooktips
 

Aziatische roerbak met verse zalm en rijst

Als je met een camper gaat kamperen dan maak je geen uitgebreid of ingewikkeld 4 gangen menu klaar. Zeker niet op een 2 pits gastoestel. Maar lekker eten… dat kan echt wel!!

Ik heb een eenvoudig en smaakvol recept samengesteld.

Het is een Aziatisch roerbak -groenten recept met verse zalm en rijst.

Daarvoor heb je een wok (of de skottelbraai) nodig voor de groenten, een kleine koekenpan voor de zalm en een klein pannetje voor de rijst. Je moet het meestal met 2 pitten doen, dus je zult een beetje moeten improviseren.

Aziatische wokgroenten (Chinees/Thaïs e.d.) zijn tegenwoordig bij alle supermarkten te koop.

Het bestaat uit meerdere groenten, het is vers en gezond.

Dit recept is bedoeld voor 2 personen.

Ingrediënten:

  • 500 gr. Roerbakgroenten: Chinees, Thaïs of id.
  • 300 gr. verse zalm met huid. Huid houdt de zalm stevig.
  • 1 ui, klein gesneden
  • 1 knoflook, geperst of klein gesneden
  • Verse gember, klein stukje, klein gesneden
  • 1 theelepel groene curry pasta in een potje. Aziatisch/ Thaïs
  • 2 theelepels limoengras uit een potje
  • 1 citroen
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie
  • Roomboter

Pas de ingrediënten naar eigen inzicht aan. Je bent ook afhankelijk van wat er in de winkel te krijgen is. Groene curry en limoengras is niet overal verkrijgbaar. Je kunt ook een groen/rood pepertje toevoegen. Gebruik een klein stukje en haal de pitjes en zaadlijst eruit als je niet goed tegen de pittige smaak kunt.

Uitgangspunt is dat je in de wok eerst een curry gaat samenstellen waarin je de groenten gaat roerbakken. Dan kokosmelk erbij. De groenten vooral niet te lang bakken en koken in de kokos.

Het is veel lekkerder als de groenten nog bijtgaar zijn.

Rijst

Maak eerst de rijst klaar volgens de aanwijzingen op het pak klaar en zet de warm weg.

Tip: Er zijn ook elektrische rijstkokertjes verkrijgbaar!

Roerbakgroenten

Bak in ongeveer 3 eetlepels olie de ui, knoflook en gember. 2 minuten even laten afkoelen en dan de currypasta en limoengras toevoegen. Roeren en kort bakken.

Roerbakgroenten toevoegen en bakken. Regelmatig even roeren, zorg dat er niets aanbrandt.

Breng eerst de temperatuur naar beneden, doe dan de kokosmelk erbij en zet het gas daarna weer hoger. Voeg peper en zout toe naar eigen smaak. Het mag best een beetje pittig zijn.

Als het te scherp is, doe er dan een beetje suiker bij. Pers een halve citroen erbij uit.

Zalm

De zalm eerst deppen met keukenpapier. (Als de zalm te nat is, spettert hij teveel tijdens het bakken.) Zalm insmeren met peper en zout en bak ‘m daarna in de hete roomboter, olie mag ook, flink bakken maar let op dat de zalm niet aanbrandt.

Zorg dat de zalm van binnen nog een beetje rauw is. Dan smaak ie veel lekkerder.

Pers ook weer citroensap uit boven de zalm.

Wat ook lekker is om klein gesneden fruit erdoorheen doen. Appel, kiwi, rozijnen e.d.

Geniet van je vakantie en eet smakelijk.


Over de auteur

Henk is een ROADVIP klant.


Meer blogs