Waar wilt u naar toe?
Pinterest
LinkedIn
Vrijdag 9 maart 2018 door Wim | Categorie: Reizen
 

Polen heeft het helemaal!

Polen heeft het allemaal! Van hippe steden tot prachtige landschappen, met bergen, wilde dieren en kleine dorpjes. Ook zijn er vele historische bezienswaardigheden waar je meer over de geschiedenis van het land leert. Daarnaast is het ook nog eens een goedkoop land vergeleken met andere populaire vakantiebestemmingen!

Een ROADTRIP door Polen betekent een veelzijdige vakantie waar je in een korte periode een hoop kan zien. Binnen 10 uur rijden bereik je het midden van Polen. Wij hebben natuurlijk de leukste plekken en campingplaatsen voor je uitgekozen en de route uitgestippeld.

Reistijden voor jouw ROADTRIP

  • Amsterdam – Poznań: 16 uur rijden (1782 km).
  • Poznań – Warschau: 3 uur en 14 minuten rijden (310 km).
  • Warschau – Vysoké Tatry: 6 uur rijden (491 km).
  • Vysoké Tatry – Auschwitz: 3 uur rijden (164 km).

Poznan

De route start in Poznań, één van de oudste steden van Polen. Het stadscentrum is niet zo groot en dus prima voor een wandeling. Het Oude Marktplein staat bekend om de vele gezellige restaurants waar je lekker en betaalbaar kunt eten en drinken. Het plein is omringd met gekleurde, oude vissershuizen wat het plein mooi siert. Vergeet hier dan ook niet de mooiste kiekjes te schieten. Deze locatie is Instagram-waardig, maak hier gebruik van!

Maar er is meer! In het Poznan Croissant Museum and Experience kun je de beroemde en Europees beschermde St. Martin Croissants proeven. Europees beschermd? Ja, dit betekent dat niet iedereen zomaar een St. Martin croissant mag maken. Dit mag alleen als je het originele recept volgt en je de officiële rechten hebt om deze ook te verkopen. In het museum krijg je de kans om de beroemde croissants te proeven. Het museum is eigenlijk geen echt museum te noemen, er worden namelijk interactieve shows gegeven waar je als bezoeker ook aan de slag gaat met het deeg. Dus heb je zin in een lekkere proeverij tijdens je roadtrip door Polen? Bezoek dan de Poznan Croissant Museum and Experience. Het is gelegen in het stadscentrum met uitzicht op de toren van het stadhuis.

Net buiten het centrum van Poznan, ongeveer 20 minuten rijden, vind je Fort VII Museum. Dit is een voormalig concentratiekamp waar massamoorden plaatsvonden van geestelijk gehandicapten in de Tweede Wereld Oorlog. Als je van historie houdt, is dit een locatie die je móet bezoeken tijdens je roadtrip door Polen. Er zijn natuurlijk een hoop verhalen geschreven over de concentratiekampen, maar om daar echt te staan is een totaal andere beleving.

Camping suggestie: Malta Nr. 155 – UI Krancowa, 61-036 in Poznań.

Warschau

Warschau is de hoofdstad van Polen. Tijdens meerdere oorlogen werd de stad volledig met de grond gelijk gemaakt. De stad is uiteindelijk herbouwd op basis van oude foto’s en schilderijen en staat nu op de Werelderfgoedlijst. De Oude en Nieuwe stad hebben een historische karakter. Al wandelend kom je hier een hoop bezienswaardigheden tegen.

In de Oude Stad vind je onder andere het marktplein Rynek Starego Miasta. Velen omschrijven dit als heel toeristisch, maar wel een van de meest sfeervolle plekken van Polen. Het is een groot plein omringd door mooie oude koopmanshuizen. De sfeer is gezellig en knus. Dat komt onder andere door de gezelligheid die straatartiesten meebrengen. Op de ene hoek staat een muzikant en op de andere weer een kunstenaar.

De Nieuwe Stad dateert uit de vijftiende eeuw. Hier kan je onder andere het monumentale barokpaleis ‘Palac Krasiński’ bewonderen. Het paleis is gebouwd in de zeventiende eeuw en dient nu als een van de locaties van de Nationale Bibliotheek. Achter het paleis is een enorm groot stadspark. Hier kan je fietsen, een wandeling maken of in de zomer op een kleedje van het weer genieten. Van mei t/m september kan je ook elke vrijdag en zaterdag een fonteinen show in de Multimedia Fonteinen Park bijwonen. Je kijkt dan naar ruim 367 fonteinen die aangevuld zijn met schijnwerpers, lasers en muziek.

Camping suggestie: Zajazd Majawa 123 – Bitwy Warszawskiej 1920, 02-366 Warszawa

Tatra gebergte – Krakow

Polen heeft ook mooie natuurgebieden. Er zijn ruim 23 nationale parken verspreid over Polen. Het Tatra gebergte ligt op de grens van Polen en Slowakije. Het is een enorm landschap met rotsen, kale granieten bergtoppen, ravijnen en meren. Dit is écht een aanrader voor natuurliefhebbers. Er groeien zeldzame bloemen en er leven wilde wolven, beren en herten en in de winter kun je er goed skieën. Vooral in de lente zijn de bergweiden een prachtig plaatje. Een prachtige uitvalsbasis voor dit natuurgebied is Krakow, een van de oudste en inmiddels ook een van de populairste steden van Polen. Prachtige pleinen en leuke straatjes maken dat deze stad haar populariteit super snel ziet groeien.

Camping suggestie: Camping Ustup – Maciej Jarząbek, Ustup 5b, 34-500 Zakopane.

Auschwitz in Oswiecim

Auschwitz staat bekend om de horror gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Hier staan nog steeds de vernietigings- en concentratiekampen die gebruikt werden voor massamoorden en medische experimenten. Een trip naar Auschwitz kan confronterend zijn. Zo hangen er foto’s van mensen die er overleden zijn en daar worden de verhalen ineens toch persoonlijker van. Alleen in de Auschwitz I kwamen er al 70.000 mensen om. Bedenk je daarbij dat dit het kleinste kamp was. Auschwitz is een aanrader voor een ieder die de geschiedenis beter wil begrijpen. Vooraf kan je een reistour boeken met een reisgids. Natuurlijk kun je er ook op eigen houtje rondlopen.

Camping suggestie: Centrum – Ul. M. Kolbego 1,Ozwiecim

Bron = Camptoo


Over de auteur

Wim is mede-eigenaar van ROADVIP. ROADVIP verzorgt de verhuur en verkoop van buscampers vanuit Sleen, Drenthe. Altijd deze vraag op nummer één: hoe maken we het onze klant naar de zin? Wim kent alle variaties van vakanties: van kamperen met een De Waard-tent via rijden met een ‘normale’ camper, tot aan hotels, vakantiehuisjes en resorts.


Meer blogs